Nieuws

Inspiratiedag 3.0

Vanuit ‘Overleg Ervaringsleren Bijzondere Jeugzorg’ werd op 23 november 2023 voor een derde keer een inspiratiedag rond het ervaringsleren georganiseerd.Met meer dan 200 aanwezigen en 15-tal workshops gaande van ‘ervaringsgericht werken op kampen’ tot ‘laagteparcours met slackline’ was er voor elk wat wils. cAnnect voorzag een workshop in de namiddag waarbij we de geïnteresseerden lieten proeven van hoe de kano gebruikt kan worden binnen het ervaringsgericht werken. De weergoden waren mild en we kregen een prachtige herfstnamiddag om te gaan varen. Dit keer was kanaal Bossuit in Kortrijk ons decor in plaats van de waterlopen van de Westhoek. We prikkelden tijdens – en tussen het varen in de deelnemers zoveel mogelijk om zelf (verder) aan de slag te gaan met het ervaringsgericht werken.Nadien konden we ons terug opwarmen en nog nakaarten met een hapje en een drankje. We blikken terug op een zeer geslaagde namiddag.

Lees meer
Nieuws

Nieuwe kanokar

29/12/2023

Met steun van Kiwanis La Joconde werd een nieuwe kanokar aangekocht. Op deze manier kunnen we onze drie kano's samen vervoeren.

Lees meer
Nieuws

Back to the Roots

27/07/2023

Deze zomer kreeg cAnnect via Joetz vzw de kans om deel te nemen aan de opleiding ‘Back to the Roots’ van International Centre for Peace and Integration (ICPI) in Georgië met de steun van Erasmus+. We werden met een groep van 22 deelnemers uit acht verschillende landen samengebracht in een natuurgebied in Georgië waar we aan de lijve ondervonden hoe je de natuur kunt inzetten om het mentaal welzijn van jongeren te vergroten. We verbleven op een kampeerweide in tenten met enkele basic voorzieningen. Dit alles versterkte het doel van de opleiding, het was op verschillende vlakken terug naar de basis. We kregen les over welke effecten de natuur kan hebben op het lichaam en op het mentaal welzijn. We leerden wat activiteiten als ‘bosbaden’ precies betekenen en hoe we deze kunnen inzetten. Erg boeiend was ook de uitwisseling met de deelnemers uit andere landen over hulpverlening en good practices uit bestaande outdoor projecten. We deden heel wat uiteenlopende activiteiten waarbij we telkens de link maakten met het eigen werkveld. Na 10 dagen ondergedompeld te worden keerden we allen geïnspireerd terug naar huis. Het was een unieke en erg leerrijke ervaring. De kennis die opgedaan werd zetten we in om cAnnect verder te versterken.

Lees meer
Nieuws

cAnnect erkend als zorgmodule

21/12/2022

De aanvraag van vzw De Walhoeve en vzw Onze Kinderen in het kader van het poolen en uitbreiden van VIA6 middelen werd goedgekeurd waardoor cAnnect structureel in de erkenning van vzw De Walhoeve wordt verankerd en financiering voor het verder inzetten van medewerkers vanaf 2023 verzekerd is.

Lees meer
Nieuws

Bezoek van minister Benjamin Dalle

20/08/2021

Op 20 augustus 2021 bezocht minister Benjamin Dalle cAnnect. We verzamelden in De Walhoeve voor koffie en taart, een kadering van het project en een overzicht van een aantal ervaringen uit voorbije trajecten. Daarna verplaatsten we ons naar de Ijzer in Roesbrugge waar een jongere en zijn gezin hun ervaringen met cAnnect deelden en de minister ook kennis maakte met de medewerkers en enkele vrijwilligers en uitleg kreeg over de kano's en het bijhorende materiaal. De minister genoot er van om ook zelf met de kano te varen. Focus/WTV maakte een reportage over cAnnect en het bezoek van de minister. https://www.focus-wtv.be/video/extra-vlaamse-steun-voor-cannect

Lees meer
Nieuws

Vrijwilligers verwennen

12/10/2022

Op 12 oktober kwamen de vrijwilligers die zich engageren voor cAnnect nog eens samen. We trakteerden hen op een lekker ontbijt. De heerlijke nazomerzon kregen we er gratis bij. Samen aan het vuur werden ervaringen van afgelopen tochten uitgewisseld, werd kennis gemaakt met iedere persoon achter de vrijwilliger en werden de engagementen verder verdiept. Een poule met een diversiteit aan ervaring, interesses en kennis. In de nabije toekomst bekijken we hoe we onze vrijwilligers nog meer kunnen betrekken in trajecten. Hoe ze naast vaar begeleider ook logistiek, inhoudelijk, of out of the box kunnen ondersteunen in trajecten die cAnnect organiseert. Wij zeggen alvast een dikke welgemeende merci voor jullie inzet Noor, Pieter, Ivo, Filip, Hartwin & Luc!

Lees meer
Nieuws

cAnnect breidt uit

20/09/2022

Hoewel de titel doet vermoeden dat cAnnect het groots ziet (aan ambitie geen gebrek hoor), begint alle uitbreiding klein. cAnnect kon via Bart Castelein van vzw De Boot (Merkem), een lot zwemvesten voor een prikje op de kop tikken. Zo kunnen we in de toekomst beter inspelen op de vragen van (kleine) groepen en dragen we ons duurzaam steentje bij door de zwemvesten bij ons een tweede leven te geven. Heb jij nog kanomateriaal liggen dat een tweede leven verdient? Contacteer ons gerust en help cAnnect groeien.

Lees meer
Nieuws

Hoe 'blauwe landschappen' het mentaal welbevinden kunnen bevorderen

19/09/2022

Midden september kreeg Celine Lemeire, projectpartner vanuit La Trao in cAnnect, de kans om deel te nemen aan een internationale training met jeugdwerkers uit verschillende Europese landen. De training kaderde binnen het Erasmusplus project 'Sea & coast, lakes & shores: conquering stress, anxiety and grief. Aan de hand van een onderdompeling in diverse workshops werd uitgewisseld en nagedacht op welke manier diverse activiteiten in een 'blue landscape environment' ingezet konden worden om het mentaal welzijn van jongeren te bevorderen. Op 18 november 2022 organiseren de Belgische partners (cAnnect, Jeugdhuis en dagcentrum De Takel & Habbekrats) een seminarie om onder andere inzichten, kennis en praktijkvoorbeelden, te delen met het netwerk van jongerenbegeleiders en jeugdwerkers in België. Celine pende haar internationale ervaring neer op de blog van La Trao. Haar verslag en meer foto's vindt je hier.

Lees meer
Nieuws

Steun Rotaract Mandeleie bijkomend materiaal

14/05/2022

Op 14 mei kwamen leden van Rotaract Mandeleie op bezoek om nader kennis te maken met het project en het met hun steun aangekochte materiaal. Dankzij de steun hebben we nieuw kampeermateriaal, extra kano-uitrusting, bijkomend crea- en knutselgerief en een shelter kunnen aankopen. We danken de geengageerde leden van Rotaract Mandeleie voor de steun aan ons project!

Lees meer
Nieuws

Nocturne

18/03/2022

Op vrijdag 18 maart vond onze nocturne plaats in Roesbrugge aan de IJzer. Al wie interesse had was welkom om kennis te maken met ons project en onze manier van werken. Er was de mogelijkheid om tijdens de zonsondergang of onder het volle maanlicht te varen met de kano. Opwarmen kon bij het kampvuur met een warm drankje. Astrolab Iris kwam langs met hun sterrenkijkers zodat we de sterrenhemel van dichtbij konden bewonderen. Daarnaast was er nog een wandeltochtje mogelijk met fakkels en lampionnen als lichtpunten in de duisternis. Met 85 inschrijvingen waren we heel tevreden van de opkomst. We blikken terug op een zeer geslaagde avond.

Lees meer
Nieuws

Inschrijven Nocturne cAnnect: Kanovaren bij maanlicht

09/02/2022

Op vrijdag 18 maart organiseert cAnnect voor de eerste keer een NOCTURNE. De nocturne is dé avond om cAnnect wat beter te leren kennen, o.a. door zelf te ervaren wie we zijn en wat we doen. Er valt die avond heel wat te beleven en uit te proberen: Kanovaren met begeleiding bij maanlicht, gezellig rond het kampvuur met een warm drankje, de sterren en maan van dichterbij bekijken door een telescoop of proeven van ervaringsgerichte uitdagingen. Waar: De Ijzerweide aan de Bergenstraat 2, 8972 Roesbrugge Wanneer: vrijdag 18 maart 2022, doorlopend tussen 18u30 en 22u Wie: voor iedereen met interesse in cAnnect (kanovaren kan vanaf 8 jaar). Praktisch: Gratis maar inschrijven is verplicht via deze link: https://forms.gle/w1e9PzffmR3aaXNH7 Breng je eigen tas mee voor een warm drankje en voorzie best water- en winddichte kledij, stevige schoenen, een handdoekje en reservekledij voor wie wil varen. Vragen of meer info? Stuur een mailtje naar cannect@dewalhoeve.be

Lees meer
Nieuws

Getuigenis Filip Donck (De Lovie)

26/01/2022

Alleen samen geraak je vooruit. Na tal van individuele fiets- en wandeltochtjes, mocht het iets meer zijn ... Een-op-eenmomenten maken het mogelijk om dingen te bespreken en te luisteren naar elkaar, waardoor we elkaar steeds beter begrijpen. Ik voelde bij M. dat het gerust wat uitdagender mocht zijn, hoe zou je zelf zijn als jonge gast? We besloten samen de uitdaging aan te gaan voor een ééndaagse kano-trektocht op de IJzer, uitgestippeld door cAnnect, een project van De Walhoeve vzw. cAnnect is een ervaringsgericht project voor jongeren en hun context waarbij de jongere samen met een contextfiguur en/of begeleider een ééndaagse of meerdaagse trektocht onderneemt per kano. Een uitdaging? Toch wel, want iedere persoon heeft een functie en in een kano ben je genoodzaakt om samen te werken als je vooruit wil. Je zit ook letterlijk in hetzelfde schuitje. Tel hierbij nog de fysieke inspanning en het feit dat je niet zomaar even kan rusten als de andere nog vooruit wil: dat zorgt dus inderdaad voor een flinke uitdaging. Zoals je wel kan verwachten, gingen we in het begin geen meter vooruit, we zochten langs de oevers meermaals het groene gewas op, frustraties begonnen zich te ontwikkelen ... Samenwerken was de boodschap! Het werd een zoektocht naar wie wat moest doen en vooral wanneer we dit moesten doen. De afspraken die ontstonden, moesten we telkens bijsturen. We moesten ook opdrachten vervullen. Na elke opdracht wisselden we van plaats, wat ook tegelijk wil zeggen ‘wisselen van functie’. Want je zitplaats op de kano bepaalt of je de motor bent of de richting bepaalt. We moesten dus telkens opnieuw op zoek naar een evenwicht en naar wat er werkt. Dit is iets wat we ook dagelijks ondervinden bij het leven in groep. Begeleider Florejan daagde ons op het einde nog meer uit. We moesten een parcours afvaren, telkens door minder te communiceren: eerst niet praten, dan iemand geblinddoekt en uiteindelijk de combinatie van beide. Toen zagen we welke verbinding er was ontstaan en ondanks de beperkingen slaagden we er telkens in om in een recordtempo de finish te bereiken. Doel bereikt! Maar vooral de weg, het proces naar het doel blijft ons bij, de verbintenis met onszelf, elkaar en de natuur. M. zei zelf: ‘Ik geniet van de stilte zonder gsm’. Als een jonge gast van 17 jaar dit zegt, betekent dit toch wat … door Filip Donck uit tijdschrift 'Antenne'

Lees meer
Nieuws

Experimenteel project verlengd

14/12/2021

Eind augustus 2021 diende vzw De Walhoeve samen met projectpartner La Trao bij het Departement Cultuur, Jeugd en Media een aanvraag in voor de verlenging van cAnnect als experimenteel project. Onze aanvraag werd beoordeeld door een adviescommissie en na gunstig advies besliste minister Benjamin Dalle om cAnnect een bijkomend jaar als experimenteel project financieel te ondersteunen. Dit is fantastisch nieuws voor onze medewerkers, vrijwilligers en sympathisanten en vooral voor iedereen die wil deelnemen aan het project. De verlenging maakt het mogelijk ons verder te verdiepen in ervaringsgericht werken, de linken met het jeugdwerk te verstevigen en de rijke geschiedenis, cultuur, geografie, natuur, … van de Ijzervallei verder in onze trajecten te integreren. Ook de leeftijdsgrens voor deelname werd verhoogd van 21 naar 30 jaar. We hebben in ieder geval goesting om er weer een fantastisch jaar van te maken!

Lees meer
Nieuws

Opleiding

22/09/2021

Op woensdag 22 september gingen we zelf nog eens het water op voor een opleiding kanovaren. Samen met enkele geëngageerde vrijwilligers van ons project werd onder een stralende zon het aangename aan het nuttige gekoppeld. Er was ook even tijd om te verpozen met een kopje koffie en een gebakje. Een van onze vrijwilligers, Luc, nam ons onder zijn deskundige vleugels en bracht ons nieuwe weetjes en truckjes bij.

Lees meer
Nieuws

Experimenteel project

24/02/2021

Het zijn boeiende en spannende tijden voor ons project cAnnect waarin we het kanovaren gebruiken als middel tot verbinding. De naam is trouwens een samentrekking van “canoe” en “connect”. Het is de bedoeling om jongeren al dan niet samen met andere mensen uit hun leefomgeving (terug) te laten verbinden met zichzelf, met waarden, met ideeën, met verlangens, met dromen, met mensen, de buurt…

Lees meer
Nieuws

Bijkomende steun

30/05/2018

In het voorjaar 2018 werd met de tweede schijf van de subsidie van het Streekfonds Westvlaanderen de droogzakken, slaapmatten, slaapzakken, kookvuur en pannenset aan te kopen. Met de steun van Ronde Tafel 65 De Panne werd een tweepersoonstent aangekocht. Daarmee zijn we helemaal klaar voor de start van cAnnect.

Lees meer
Nieuws

Aankoop uitrusting

07/03/2017

Eind februari 2017 werden met steun van het Streekfonds West-Vlaanderen de kano, de trailer en bijhorend materiaal aangekocht. In een volgende fase kopen we nog droogzakken, bijkomende kledij en kampeermateriaal. Daarmee beschikken we nu over de minimaal benodigde uitrusting voor ons project: kano en trailer, peddels, zwemvesten, droogjassen, handschoenen, ontwateringspomp, drijvende werplijn, EHBO kit en thermisch deken. Vrijwilligers die interesse hebben om met een jongere dagtochten of meerdaagse tochten te maken kunnen contact nemen met vzw De Walhoeve.

Lees meer